72: Förfall (10/365)

72: Förfall (10/365)

Idag var det en gråmulen dag och när jag tittar på bilden ser den nästan helt svartvit ut.

Detta var Storfors ångsåg 1857-1917, men står nu och förfaller mer och mer allteftersom tiden går.

Annonser

12 thoughts on “72: Förfall (10/365)

  • Ja, den är finare framifrån än bakifrån. Det här är byggnaden längst till höger från vattnet sett och den är i riktigt dåligt skick. Jag vågade knappt gå in för att fota. Det står lite övergivna, bortglömda saker där, men jag vet andra som står säkrare för dessa teman… :/

 1. Det är mycket kulturarv som förfars på detta sätt, men det är nog ”ogörligt” att underhålla allt och bevara till eftervärlden. Men när det blir så där, så vore ju det allra bästa att den/de som äger det röjde bort allt….för man blir ju bara ledsen när man ser det så här hela tiden.

  • Tack, och ja, visst är det så! Detta var ju en viktig byggnad en gång i tiden.
   Det som står nedan läste jag på: http://195.196.144.69/piteinter/husera/industrialisering/storfors.asp

   ”Storfors och Bergsvikens sågverk
   Norrbottens första ångsåg startade i Bergsviken 1858. Det dröjde inte länge förrän fler sågar och andra industriverksamheter etablerade sig vid stranden i Bergsviken.

   Timmerhantering har alltid förekommit i Piteås skogrika trakter. Bönderna högg det virke de behövde för sina egna behov och de pålagor de hade från staten – till exempel kyrko- och brobyggande. En del av det timmer man tog ut från skogen gick för export. Under 1700- och det tidiga 1800-talet utvecklades sågtekniken med allt finare sågklingor. Sågkvarnarna vid inlandets strömmande vattendrag blev allt fler och allt mer produktiva. Exporten av timmer ökade och markägoreformer innebar att det nu började finnas stora pengar att tjäna för den enskilde på virkeshanteringen. Samtidigt var sågkvarnarna begränsade framförallt på grund av att vattenmängden oftast bara var tillräcklig under några veckor per år.”

Kommentera gärna

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s